We leven in een samenleving waar we belasting af moeten dragen aan de overheid. Niet de leukste taak, maar wel belangrijk. Er zijn diverse soorten belastingen die betaald moeten worden, waaronder de inkomstenbelasting en omzetbelasting. We gaan kort in op de diverse soorten belastingen waar ook jij mee te maken krijgt. 

Inkomstenbelasting

Iedere werknemer in een organisatie betaalt inkomstenbelasting. Dit betaal je over je salaris dat je ontvangt bij je werkgever. Elk jaar kun je aangifte doen tegen deze inkomstenbelasting van het vorige jaar. Hoeveel dit is is afhankelijk van je inkomsten, vermogen, aftrekbare kosten en je schulden. Voor hulp kun je naar een accountancy in Utrecht. Hiervoor is accountantskantoor Sterkenburg het meest geschikt. 

Omzetbelasting

De omzetbelasting is de belasting die je betaalt over aangeschafte goederen en diensten. Dit kun je misschien beter kennen als btw die je betaalt. Als bedrijf kun je hier aangifte voor doen, omdat je alleen als consument de volledige omzetbelasting hoeft te betalen. 

Vennootschapsbelasting

Zoals deze soort het belasting het al zegt is dit belasting die betaald moet worden door een besloten en naamloze vennootschap. Voor een bv en nv betaal je deze belasting in plaats van de inkomstenbelasting. Ook hier heb je een aantal aftrekposten. 

Dividendbelasting

Over de opbrengst van aandelen en winstbewijzen betaal je dividendbelasting. Een vennootschap heeft de mogelijkheid om dividend uit te keren. Daarom is deze verplicht om dividendbelasting in te houden en te betalen aan de belastingdienst. 

Loonbelasting

Op het moment dat je personeel in dienst hebt, dan kom je ook in aanraking met loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is de belasting die je bij je werknemer inhoudt. Premie volksverzekeringen houdt je als werkgever ook in op het loon van de werknemer. Dit heeft te maken met onder andere de AOW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *